HOME

Het Zandvoortse Strand; vroeger en nu....

Afbeelding 0
Afbeelding 0
Afbeelding 0
22-06-2015 zandvoort

De tentoonstelling: het Zandvoortse strand vertelt het fascinerende verhaal van het strandleven van Zandvoort aan Zee door de jaren heen. KNRM Zandvoort zal tussen 26 juni en 16 augustus 2015 deelnemen aan deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Zandvoorts Museum, de KNRM Zandvoort, de Zandvoortse Reddingsbrigade, het Jutters Mu-ZEE-Um, folklorevereniging de Wurf, de Bomschuitenbouwclub, de vereniging van strandventers, Bibliotheek De Duinrand, de strandpolitie, VVV Zandvoort en de gemeente Zandvoort.

Historie: het dorp Zandvoort kwam tot bloei in de 19e eeuw. Een aantal grootgrondbezitters wilden op de enige toegangsweg naar Zandvoort, een zandpad met in de zomer mul zand en ’s winters een bestrating van klinkers zodat aan- en afvoer naar Zandvoort niets meer in de weg stond. De bedoeling was om dit zeer verarmde dorp wat meer mogelijkheden te verschaffen buiten de visserij en aardappelteelt.

Rond 1850 werd de eerste badkoets aangeschaft en daarna verscheen in 1870 de babbelkoets. Dit was een gezelschapswagen bestaande uit een overkapping met een gesloten achterwand en een dwarsliggende lange bank voor 8 tot 10 personen die in de branding werd gereden met alleen het zicht op de aanrollende zee. Na de aanleg van de spoorbaan in 1881 kwam het badleven pas echt goed op gang. Er werden vier badinrichtingen geopend. Hier kon men door middel van een koets, en onder toezicht van een badman of badvrouw, in een gehuurd badkostuum onder de luifel van een onderdompeling in het zilte nat genieten.

Als we het strandleven van nu bekijken, zien we volledige restaurants, feestzalen, ventwagens met een breed assortiment en jaarrond sport- en muziekactiviteiten.

Route: het Zandvoortse strand bestaat uit diverse onderdelen: bezoek aan het Zandvoorts museum en de bibliotheek (thema boekenpresentatie) een lange wandeling langs alle strandpaviljoens en activiteiten. Ieder paviljoen heeft eigen specialiteiten.

Kom naar Zandvoort en geniet van historische feiten in combinatie met de luxe van het heden.

 

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht