HOME

Driftend schip voor Scheveningse kust

26-04-2016Scheveningen

Dinsdagmiddag 26 april werd reddingstation Scheveningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) door de Kustwacht ingeschakeld om polshoogte te gaan nemen bij een ankerligger voor Scheveningen.

Het schip lag in het ankergebied voor anker maar was vanaf zijn eerdere positie door de harde NW wind kracht 8 en golven van 4 meter en meer, al ongeveer 2 ½ mijl richting de kust komen driften. Het contact via de marifoonkanalen 16 en 21 door de kustwacht en de verkeerscentrale Scheveningen verliep zeer moeizaam en onduidelijk was wat er aan boord aan de hand was. Wel werd aangegeven dat de kapitein ziek was. Omdat het schip, de sleepboot Mtide Taurus, wat betreft zijn manoeuvres vreemd gedrag vertoonde werd besloten om de KNRM te alarmeren om polshoogte te gaan nemen. Even later voer dan ook reddingboot Kitty Roosmale Nepveu uit.

Aangekomen op de positie van de Mtide Taurus, het schip lag op dat moment net achter de eerste branding rij, werd geconstateerd dat het stuurboord anker uitstond terwijl het schip met zijn bakboormotor in werking over het anker heen draaide.

Opnieuw via marifoon kanaal 67 de sleper opgeroepen. De kapitein aangegeven dat ze dieper water op moesten zoeken, want op de positie waar ze lagen zouden ze door de brekers richting de kust blijven driften.

Toen het SB anker bijna op was is de Kitty de sleper voor gevaren naar de nieuwe positie die door de verkeerscentrale Scheveningen was opgegeven. Aangekomen op die positie, een stuk verder vanaf de kust, werd het bakboord anker gezet. Toen de sleper eenmaal achter een extra lange ankerketting lag weer richting Scheveningen gevaren en afgemeerd aan het KNRM ponton. Op de Mtide Taurus, die onder Panamese vlag vaart, bevonden zich 16 opvarenden.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht