HOME

Druk Hemelvaartweekend 2016 voor KNRM Hindeloopen

Aanvaring mast over boord.
Berging van de mast in Stavoren.
Aanvaring mast over boord.
Aanvaring mast over boord.
08-05-2016 hindeloopen

Het Hemelvaartweekend waren drukke dagen voor station Hindeloopen. In totaal werd 4 keer uitgevaren voor verschillende meldingen.

Donderdag 5 mei werd de bemanning door de Kustwacht gealarmeerd voor het uitvoeren van een medische evacuatie (Medevac). Een van de opvarenden van een Lemsteraak die zich tussen Stavoren en Hindeloopen bevond had een val door een openstaand luik gemaakt. Binnen enkele minuten na alarmering was de reddingboot Alida onderweg naar het schip. Ondertussen had de schipper van de Lemsteraak telefonisch contact gezocht met het Kustwachtcentrum, dat hem doorverbond met een arts van de Radio Medische Dienst (RMD). Bij aankomst van de Alida was de arts klaar met het stellen van zijn diagnose. De RMD-arts adviseerde dat de persoon van boord gehaald zou worden om daarna, ter controle, naar een dokterspost gebracht te worden. Later bereikte ons het bericht dat de onfortuinlijke zeiler, buiten wat pijnlijke schrammen, geen ernstige verwondingen aan zijn val heeft overgehouden.

Vrijdag 6 mei gingen de alarmontvangers van de Hindelooper bemanning wederom af, deze keer met de melding: “aanvaring”. Zo’n 3 Mijl noordwest van Hindeloopen waren 2 zeilschepen met elkaar in aanvaring gekomen, waarbij 1 van de schepen haar mast had verloren. 5 minuten na uitvaren was de reddingboot Alida ter plaatse en werden KNRM-bemanningsleden op beide schepen afgezet om in eerste instantie de toestand van de opvarenden te controleren. Geen van de opvarenden had verwondingen opgelopen. Ook kon een van de schepen op eigen kracht doorvaren richting Hindeloopen. Het 2e zeilschip, 17 meter lang, had een groot deel van haar mast overboord hangen dat eerst verwijderd moest worden. Na een uur was de 26 meter lange mast samen met de rolinstallaties volledig losgemaakt waarna het geheel overboord is gezet. Deze plaats werd gemarkeerd met meerdere drijvers waarna ook dit schip naar Hindeloopen kon varen. De volgende dag is de mast door een kraanschip uit Makkum geborgen.

Zondag kwamen beide Hindelooper reddingboten nog 2 maal in actie voor respectievelijk een motorboot met motorstoring en een afgedreven (surf-)kite. 

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht