Kerstbroden bezorgen per reddingboot

18 december 2021

Hollandse kust, 18 december 2021

Het hele jaar door komen de vrijwillige reddingbootbemanningen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de ankergebieden voor de Hollandse kust. Meestal om zieken en gewonden zeelieden van boord te halen. Op zaterdagochtend 18 december combineren verschillende reddingstations hun laatste oefening van het jaar met het uitdelen van kerstbroden en kerstwensen van basisschoolkinderen bij voor anker liggende schepen. Dat is juist nù belangrijk.

De zeelieden die aan boord van ankerliggers verblijven, is het niet gegeven om Kerst in familiekring te vieren. Normaal liggen ze soms weken te wachten op lading voor de Nederlandse kust, maar door COVID-19 is een groot aantal bemanningsleden niet afgelost zoals normaal, maar verblijven zij veel langer aan boord dan gepland. Dat betekent dat er bemanningen vast zitten op hun schip en zich op grote afstand zorgen maken over de veiligheid, de gezondheid van de familie thuis en de onzekerheid wanneer ze zelf weer naar huis kunnen. Dan is de viering van Kerst zonder dierbaren extra wrang.

Met in achtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen is daarom besloten om de invulling van de laatste oefening op zaterdag 18 december voor de vrijwilligers van de KNRM, zoals altijd in te vullen: door het bezorgen van kerstbroden en kerstwensen (tekeningen) van lokale basisschoolkinderen met de reddingboot in de ankergebieden voor de Nederlandse kust. Kinderen van lokale basisscholen hebben de afgelopen week hun best gedaan mooie kerstwensen en tekeningen voor de zeelieden te maken. Deze tekeningen en kerstwensen zijn of worden nog afgeleverd bij de vrijwillige redders op de reddingstations IJmuiden, Katwijk aan Zee, Ter Heijde, Hoek van Holland, Stellendam en Neeltje Jans.

Uit voorgaande jaren weten de vrijwilligers dat de kerstbroden, beschikbaar gesteld door lokale bakkers, enthousiast worden ontvangen door de bemanningsleden van de voor anker liggende schepen. En dat betekent voor beide partijen een goed begin van kerstdagen!