Begeleiding zwemmarathon Stavoren - Medemblik

12 augustus 2017
medemblik

Zaterdag 12 augustus is reddingboot Johanna Maria de hele dag op het water geweest voor de begeleiding van de zwemmarathon Stavoren naar Medemblik. Behoudens drie zwemmers die uitgevallen zijn, vonden er verder geen incidenten plaats.

De 48ste editie van de zwemmarathon van Stavoren naar Medemblik vond dit jaar plaats op zaterdag 12 augustus. In totaal gingen 21 zwemmers de uitdaging aan om de 22 kilometerlange zwemtocht over het IJsselmeer te volbrengen. Uiteindelijk hebben 18 zwemmers de zware opgave volbracht.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Traditioneel vaart de reddingboot van Medemblik mee met de marathon om waar nodig hulp te verlenen. Aan boord is een arts aanwezig die op verzoek zwemmers kan beoordelen. Voor iedere zwemmer is er een zeilboot beschikbaar waar hij of zij naast zwemt. Aan boord van de zeilboot bevinden zich de coach en een official van de KNZB. Op verzoek komt één van de artsenboten langszij om te beoordelen of het verantwoord is dat de zwemmer door blijft zwemmen. Ook als een zwemmer uitvalt wordt deze beoordeeld door een arts en zo nodig direct naar de kant gebracht voor verdere behandeling.

Ondanks een watertemperatuur van bijna 19 graden Celcius en een westenwind van vier Beaufort waren er maar 3 uitvallers. Eén van de uitvallers is met onderkoelingsverschijnselen naar de kant gebracht alwaar hij snel weer opknapte. De overige zwemmers hebben de tocht uitgezwommen. De eerste zwemmer bereikte de overkant na vijf uur en acht minuten, terwijl de laatste zwemmer na acht uur de kade in Medemblik aantikte.

Hier vindt u een filmpje van Omrop Fryslân over de zwemmarathon

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij