Het is mijn verantwoordelijkheid dat de bemanning veilig zijn werk kan doen

Schipper Thijs Westerlaken:

Als kind had ik al snel het KNRM-virus te pakken. Ik had een kinderfeestje op de Razende Bol, een grote zandplaat in zee bij Texel. Maar met afgaand water viel de boot waarmee we waren droog… We konden niet meer zelf loskomen. De KNRM kwam ons toen redden. Mijn moeder heeft er nog een foto van: een club grijnzende jochies van zes, in een bootje dat wordt losgetrokken door mannen in reddingspakken.

In 2006 kwam mijn jongensdroom uit: ik werd opstapper op proef bij de KNRM. Inmiddels ben ik schipper en samen met ervaren medebemanning leid ik jonge professionals op, door training en coaching. Als schipper is het mijn verantwoordelijkheid dat iedereen veilig zijn werk kan doen. Niet alleen door mensen goed op te leiden, maar ook door te zorgen dat het materiaal in topconditie is. Liefst ga ik zelf ook mee het water op, maar door mijn werk lukt dat niet altijd. Soms assisteer ik bij acties, vanuit ons boothuis. Dat is echt ons honk, maar tegelijk ook een soort leslokaal waar je veel leert: van EHBO tot navigatie. Je praat er met hulpverleners als je een lichaam hebt moeten bergen, en als team evalueren we samen als een reddingsactie net is afgerond. Je kunt je voorstellen dat het hier binnen soms flink tekeer gaat…

Het team van Texel

Het team van Texel, van links naar rechts: onze voorzitter (en Burgemeester) Michiel Uitdehaag, Erwin Daalder, Sandor Mantje, Arnold Boon, Robert Jan Postma, Robert H. Twijnstra, Thijs Westerlaken (schipper), Florian Julius, Peter Betsema, Bert Uitgeest, Martin Betsema, Andrew van der Slikke, Ruud Betsema, Joost Broekman, Arjan Kiltz. Niet op de foto: Dave Pastoor, Niels Kalis, Roy Boeyen, Pim Lexmond.