previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Waarom KNRM-reddingboten een aparte naam hebben

De nieuwste reddingboot van de KNRM werd zaterdag 30 september gedoopt met de naam Valerie Struis. De naam werd gegeven door de familie die geld schonk voor de bouw van de reddingboot. In de bijna 200 jaar dat de KNRM bestaat hebben reddingboten niet altijd een naam gedragen. De roeireddingboten hadden vrijwel allemaal een nummer in plaats van een naam.

In 1868 werd voor het eerst geld geschonken voor de bouw van een reddingboot met naamgeving. De gulle gever was de heer Josua van Eyk, lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Zijn schenking was bestemd voor een roeireddingboot die de naam van zijn echtgenote en dochter, Contantia & Sophia, moest dragen en bestemd was voor het reddingstation Petten. Zijn initiatief moest bovendien worden gepubliceerd, zodat meer mensen zijn idee zouden navolgen.

Dat gebeurde inderdaad in 1874 voor de roeireddingboot Emilie van Eierland op Texel. Sindsdien volgden vele andere reddingbootnamen. Vooral na 1895, toen stoom- en motorreddingboten gebouwd werden, kregen alle reddingboten de naam naar de wens van de schenker.

Een deel van de namen en de schenkers is beschreven in het boek “Wie goed doet…”. Wie geïnteresseerd is kan een exemplaar van het boek aanvragen. Klik hier voor meer informatie.