Redders aan de wal bij de KNRM

Wie de KNRM steunt met een donatie krijgt de geuzennaam “Redder aan de wal”. Een titel die het kenmerk draagt ook deel te zijn van de vrijwilligers die helpen redden. Donateurs zijn voor de KNRM onmisbaar. Sinds 1824 bestaat de KNRM dankzij vrijwillige bijdragen. Dat is één van de drie pijlers waarop de organisatie is gebouwd: donateurs, vrijwillige redders en kosteloos hulp bieden (tegen vrijwillige bijdrage).

De KNRM startte in 1824 met 700 contribuanten, zoals de donateurs toen genoemd werden. Dat aantal is nu 100.000 en stijgt nog steeds. De naam “Redder aan de wal” wordt sinds 1938 gebruikt en heeft in wervingscampagnes goed gewerkt. In de jaren na 1950 groeide het aantal donateurs snel, dankzij veel aandacht rond reddingen, scheepsstrandingen en verhalen van reddingbootschippers.

De laatste grote wervingsactie dateert van 1992, toen via een wervingsactie op televisie in één dag 13.000 nieuwe “Redders aan de wal” werden bijgeschreven. Van die donateurs zijn er nog steeds veel trouw supporter van de KNRM. 

Bij de KNRM worden “Redders aan de wal” als belangrijke vrijwilligers beschouwd, die ieder jaar van harte welkom zijn op Reddingbootdag om zich voor één dag ook Redder op het water te voelen.