Paardenreddingboot

Paarden voor de reddingboot

Paarden voor de reddingboot

Vroeger werden de (roei)reddingboten met vier of zes paarden naar zee getrokken. Als de afstand naar zee door de duinen zwaarder was, werden meer paarden gebruikt. Tot 1940 waren op de meeste reddingstations met een strandreddingboot nog voldoende paarden beschikbaar, omdat ze als werkpaarden ingezet werden in boerenbedrijven, schelpenvisserij of andere beroepstakken. 

Laatste paardenreddingboot Ameland 

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de roeireddingboten uit beeld en voor de zwaardere motorstrandreddingboten werden waterdichte tractoren ingezet. De laatste paardenreddingboot op Ameland werd daardoor een wereldberoemde traditie. Ook de tragedie in 1979, toen acht paarden verdronken bij de lancering van de reddingboot, maakte het fenomeen paardenreddingboot cru gezegd ‘onsterfelijk’. Het machtige schouwspel van de paarden die zich schrap zetten om de zware reddingboot en bootwagen in beweging te brengen, is sinds 1988 een toeristische attractie. Op Ameland is daarvoor het paardenreddingbootmuseum ontstaan. Op Terschelling wordt de oude roeireddingboot Secretaris Schumacher enkele keren per jaar met paarden gelanceerd. 

Het houdt de geschiedenis levend. Dankzij paarden zijn in 125 jaar KNRM-geschiedenis duizenden schipbreukelingen gered. 

Demonstratie paardenreddingboot op Ameland

Maar liefst 10 stoere paarden trekken de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland. 

De paardenreddingboot demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft. Het herinnert aan vroegere tijden. Als er tegenwoordig een schip in nood is, vaart de moderne Anna Margaretha  de haven van Ameland uit met hoge snelheid. 

De demonstratie van de paardenreddingboot start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand, zuidwest van Hollum, aan het einde van het Tjettepad. Voor actuele data en tijden kunt u het agenda overzicht in de gaten houden. U kunt de demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland gratis bijwonen.