Geluk zit ook in een klein hoekje

Hoeveel spreekwoorden en gezegden bestaan er met “geluk”. Ook de vrijwillige redders bij de KNRM nemen het woord geluk geregeld in de mond. “Je mag van geluk spreken, we zochten op goed geluk in het pikkedonker, geluk bij een ongeluk….

Inderdaad is de historie van de KNRM een aaneenschakeling van geluk. Want over het algemeen komen reddingen en hulpverleningen op het juiste moment en worden mensen gered. Ook redders hebben wel eens geluk, doordat een zoekactie bij toeval resultaat heeft. Drenkelingen zoeken op zee is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

En in sommige gevallen hadden redders geluk zelf een ongeluk te overleven. Redders gaan naar zee als anderen liever de haven opzoeken. Tegenwoordig zijn reddingboten snel, zeewaardig en veilig, maar dat was vroeger met een roeireddingboot heel anders. In de bijna 200 jaar van de KNRM zijn 69 redders verdronken door kapseizen van een reddingboot. Een veelvoud had het geluk op tijd op de omgeslagen reddingboot te kunnen klimmen en gered te worden. Anderen dreven af of kwamen om door onderkoeling.

Geluk en ongeluk gaan hand in hand. Bij de KNRM onderschatten we dat niet. Gelukkig blijven redders heel lang gemotiveerd door het geluk dat een redding brengt bij geredden én redder.