Bekendste redder aller tijden: Dorus Rijkers

Theodorus (Dorus) Rijkers is een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Al op jonge leeftijd vergaarde hij bekendheid met zijn gedurfde reddingsacties die hij toen nog met zijn eigen boot uitvoer. In 1872 redde Dorus Rijkers alle 25 bemanningsleden van de bark Australia. Mede dankzij deze reputatie werd hij schipper op de roeireddingboot van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM).

Dertig jaar lang verrichtte hij talloze en soms heel spectaculaire reddingen, wat hem in Nederland tot een volksheld maakte. Hij redde in totaal 511 mensenlevens. Voor zijn werk ontving hij zowel in Nederland als daarbuiten menige hoge onderscheiding, waaronder van de Nederlandse Koning Willem III en de Duitse Keizer Wilhelm II. In 1911 ging hij op 64 jarige leeftijd met pensioen.

Hij overleed op 81 jarige leeftijd op 19 april 1928. Zijn begrafenis leek wel een staatsbegrafenis. Als een nationale held werd hij ter aarde besteld op de begraafplaats van Huisduinen. Als eerbetoon aan één van de grootste redders uit die tijd werd een motorreddingboot naar hem vernoemd. Zijn dood was overigens ook aanleiding om een comité samen te stellen dat een monument moest gaan oprichten dat in de persoon van Dorus Rijkers, alle zeehelden zou eren. Dit Nationaal Monument voor het Nederlandse Reddingwezen werd op 4 juni 1935 door Koningin Wilhelmina te Den Helder onthuld op een plein, dat later hernoemd werd in het Helden der Zeeplein. Verder zijn in Den Helder een straat en twee hofjes naar hem vernoemd. In één van de hofjes staat als persoonlijk monument een bronzen borstbeeld van Dorus Rijkers. Ook het in Den Helder gevestigdeNationaal Reddingmuseum draag zijn naam.