Katinco

Op 21 december 1954, het Panamese vrachtschip Katinco komt in een zware storm en raakt in de problemen. Het 7000 ton metende vrachtschip was onderweg van Rotterdam naar Hamburg toen het stuurloos raakte en ten noorden van Egmond aan Zee vastliep op het strand.

Er staat op dat moment een zeer zware storm die toeneemt tot orkaan kracht. De strandreddingboot kan onmogelijk uitvaren, vanuit Den Helder en IJmuiden zijn de havenreddingboten onderweg.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De wipperploeg van Egmond aan Zee weet onder hachelijke omstandigheden contact te maken met het in nood verkerende schip. Door middel van seinen wordt duidelijk dat de bemanning nog niet van boord wil, omdat te donker is om een goede verbinding te maken. Ondertussen zijn de reddingboten van Den Helder en IJmuiden terug geroepen omdat de Katinco te hoog op het strand ligt.

Als het licht begint te worden haalt de Egmondse wipperploeg 30 bemanningsleden van boord met behulp van het wippertoestel. Als het licht is geworden blijkt ook pas hoe hard het heeft gewaaid die nacht, de verf van de koplampen van tractor is geheel verdwenen.

De Katinco zou nog enkele maanden op het strand blijven liggen omdat het weer telkens te slecht was. De Katinco wordt op 20 februari 1955 door de Wijsmuller sleepboten Stentor, Cycloop en Nestor vlot getrokken en naar Rotterdam gesleept.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij