Dar Natury

Op woensdag 23 juni 2004 werd Nederland geteisterd door een extreem zware storm. De Kustwacht gaf vroegtijdig een weeralarm en dat miste zijn uitwerking niet. Voordat het onweer losbarste, kozen veel zeevarenden het zekere voor het onzekere en liepen tijdig een haven aan. De bemanning van het 18 meter lange Poolse zeiljacht Dar Natury, onderweg naar Amsterdam, onderschatte de weersverwachting en bleef op zee. Dat leidde tot de alarmering van vijf reddingstations van de KNRM.

Nadat eerst een aantal zeilen door de aanwakkerende wind kapot werden gescheurd, begaf ook de motor van de Dar Natury het. Het zeilschip, met acht volwassenen en twee kinderen aanboord, werd hierdoor een speelbal van de zes tot zeven meter hoge golven. Toen het schip om 17.15 uur alarm sloeg had de storm zijn hoogtepunt bereikt. In buien werd een dikke 10 beaufort gemeten.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Muts
muts-s Dar Natury - KNRM

Muts

Geef een warm hoofd en warme oren cadeau aan een vrijwillige redder!

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 5,00
Parachutefakkel
parachutefakkel Dar Natury - KNRM

Handstakellicht

Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 20,00
Laarzen
laarzen Dar Natury - KNRM

LAARZEN

Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 30,00
Thermovest
hhvest Dar Natury - KNRM

THERMO VEST

Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 65,00
Flitslicht
flitslicht Dar Natury - KNRM

FLITSLICHT

Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 82,00
VERREKIJKER
pieper Dar Natury - KNRM

VERREKIJKER

Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 200,00
PIEPER
pieper Dar Natury - KNRM

Pieper

Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 245,00
Helm
helm Dar Natury - KNRM

Helm

Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 259,00
AIS-MOB
m100-front-view-web-410x1024 Dar Natury - KNRM

AIS-MOB

Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 300,00
PORTOFOON
portofoon Dar Natury - KNRM

PORTOFOON

Voor de onderlinge communicatie tussen reddingboot en redders aan boord van een schip in problemen.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 370,00
OVERLEVINGSPAK (BASIS)
overlevingspak Dar Natury - KNRM

OVERLEVINGSPAK (BASIS)

Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 1.522,00
OPLEIDING SCHIPPER
schipper-opleiding Dar Natury - KNRM

OPLEIDING SCHIPPER

Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 3550,00
OPLEIDING Opstapper
opleiding-opstapper Dar Natury - KNRM

OPLEIDING OPSTAPPER

Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 5190,00
BUITENBOORDMOTOR
buitenboordmotor Dar Natury - KNRM

BUITENBOORDMOTOR

Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

donatieslider-down Dar Natury - KNRM
€ 15.535,00

Het Kustwacht Centrum alarmeerde de reddingboten van Egmond aan Zee en Den Helder. Ook de Kustwacht sleepboot Waker werd naar de opgegeven positie gedirigeerd. Op de reddingboot Adriaan Hendrik van Egmond aan Zee werd nog voor de lancering alles storm vast gezet. Ook de persoonlijke veiligheidsmiddelen werden uitvoerig gecontroleerd.

Als alles in orde is wordt de reddingboot gelanceerd, in de branding kreeg de Adriaan Hendrik zware brekers te verwerken, maar de boot en bemanning hielden zich goed. Eenmaal buiten de banken kon koers worden gezet naar het in nood verkerende schip. Met de zee achterin wist de Adriaan Hendrik een snelheid te bereiken van 20 tot 25 knopen.

De reddingboot Dorus Rijkers was om 17.45 uur vanuit Den Helder vertrokken. De Heldenaren, onder leiding van schipper Coen Bot, moest via het Schulpengat naar buiten en kregen op de heenreis de hoge zee op de kop. Na een zware reis van ruim twee uur arriveert de Dorus Rijkers bij de Dar Natury. De Egmondse redders lagen toen al geruime tijd op enkele meters van het jacht, maar schipper Zwart achtte het niet verantwoord om het schip onder de heersende omstandigheden op sleep te nemen en werd dus de grotere Dorus Rijkers afgewacht. Gedurende die tijd zorgde de Waker voor wat lij aan de Dar Natury, wat de omstandigheden aanboord van het jacht ietwat verbeterde.

Na de lancering de Adriaan Hendrik was de bootwagen van het reddingstation Egmond in problemen geraakt. Als gevolg van de zware zeeën en de gierende stroming liepen de beide rupsbanden van de bootwagen. Met assistentie van zwaar materieel van de firma Gul uit Egmond werd de bootwagen het strand op getrokken en daar terplekke gerepareerd. Nog voordat de Adriaan Hendrik terugkeerde op het strand was de bootwagen weer operationeel.

Bij aankomst van de Durus Rijkers wordt direct geprobeerd een sleepverbinding te maken, na ruim 20 minuten slaagden zij hier in en zette de Dorus Rijkers koers richting Den Helder. De Adriaan Hendrik hoeft niet langer standby te blijven en zet koers richting Egmond, de vier Egmonders krijgen hierbij de volle laag ! de reddingboot zit meer onder als boven water. Op het strand van Egmond worden voorbereidingen getroffen voor de terugkeer van de Adriaan Hendrik. Er wordt een lichtenlijn opgezet voor een veilige terugkeer van de reddingboot.

Op het strand nemen de vier bemanningsleden complimenten in ontvangst van de toegestroomde dorpelingen, bij het passeren van de strandopgang kregen de redders zelfs een spontaan applaus van het toegestroomde publiek.

 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij