Van het strand - Jeroen Haeck

Van het strand - Jeroen Haeck

Strandwacht Jeroen Haeck, Lifeguard, sportieve vakantiebaan, werken op de wadden

Van het strand - Jeroen Haeck

Naam: Jeroen Haeck
Leeftijd: 40 
Dagelijks leven: ANWB Wegenwacht
KNRM Lifeguard sinds: 2011

Gestrande automobilisten zijn altijd blij zodra ze de bus van Jeroen Haeck in het vizier krijgen. Jeroen werkt namelijk als ANWB Wegenwacht en hij verleent dus voortdurend hulp. Dat hij vervolgens in zijn vakantie ook hulpverlener is als lifeguard, vindt hij zelf niet zo bijzonder. “Ik ben nu eenmaal graag bezig; en vind het leuk om onder de mensen te zijn en ze te kunnen adviseren.”

Strandwacht Jeroen Haeck, Lifeguard, sportieve vakantiebaan, werken op de wadden, Wegenwacht, ANWB

In de buitenlucht

Jeroen kwam in aanraking met de KNRM Lifeguards toen hij vrijwilligerswerk deed bij de Technische Dienst van de KNRM in IJmuiden. Hij besloot zich op te geven, kwam door de selectiedag en kreeg vervolgens de lifeguardopleiding, die werd afgesloten met een examen. “Dat examen moet je elke twee jaar opnieuw doen”, aldus Jeroen, “en dat is goed, want zo blijf je bij.” Tot dusver was hij op Schiermonnikoog en Ameland gestationeerd. “Het combineren van mijn dagelijks werk en mijn zomerbaan op het strand is niet altijd makkelijk te plannen, maar ik gebruik er mijn vakantiedagen voor. Ik hoef niet perse naar het buitenland om in de zon te liggen. Als lifeguard ben je in de buitenlucht, aan zee, lekker bezig en kun je mensen adviseren en helpen. Je bent als het ware gastheer op het strand. Ik ervaar dat als een mooi avontuur. Daar komt bij dat je fijn samenwerkt met je teamleden, met wie je buiten het ‘werk’ om een gezellige tijd doorbrengt.”

Strandwacht Jeroen Haeck, Lifeguard, sportieve vakantiebaan, werken op de wadden, Wegenwacht, ANWB

Raakvlakken

“Dat werken in teamverband is een contrast met mijn baan”, vervolgt Jeroen, “waarin ik voornamelijk alleen op pad ben. Maar er zijn ook raakvlakken tussen mijn baan en het werken op het strand, zoals advies, communicatie, preventie, het oog hebben voor veiligheid en EHBO-cursussen. ”Zijn werk is niet zonder risico, zo bleek toen hij ’s nachts een keer een band wilde verwisselen van een gestrand voertuig. Een andere automobilist klapte in volle vaart achterop de Wegenwacht-bus, en belandde in de sloot. Jeroen bracht de gestrande bestuurder en zichzelf in veiligheid, om vervolgens het leven van de brokkenpiloot te redden, door in het wrak te kruipen en de man boven water te houden totdat de hulpdiensten er waren. Daar kwam zijn ervaring als lifeguard van pas. “Behalve EHBO leer je zowel bij de ANWB als KNRM hoe je moet optreden bij calamiteiten. Zo vullen het dagelijks werk en de zomerbaan elkaar aan. Bij de lifeguards leer ik veel over het weer en die kennis komt van pas in mijn werk. De ANWB geeft communicatietrainingen, waardoor ik weet hoe je mensen het beste kunt benaderen en dat kan ik weer gebruiken op het strand.”

“Vooral dóen!” antwoordt Jeroen op de vraag of hij nog een tip heeft voor mensen die overwegen lifeguard te worden, “het is een actieve invulling van de zomer die ontzettend veel voldoening geeft.”

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij