Van het strand - Brian List

Van het strand - Brian List

Strandwacht Brian List, Lifeguard, sportieve vakantiebaan, werken op Vlieland

Van het strand - Brian List

Naam: Brian List
Leeftijd: 26
Dagelijks leven: monteur voertuigtechniek/mecanicien motorcrossteam
KNRM Lifeguard sinds: 2011

Al jong raakte Brian List vertrouwd met het fenomeen ‘strandwacht’. Zijn ouders hadden een op Vlieland de camping Stortemelk, met groepsaccommodaties, en een buitensportbedrijf. Ze organiseerden allerlei strandactiviteiten en verzorgden in samenwerking met de gemeente strandbewaking. Voor Brian is het strand dus bekend terrein. “Wij zijn strandmensen”, zegt de nu 26-jarige Vlielander die behalve kitesurfer ook fanatiek motorcrosser is.  

Toen de KNRM Lifeguards operationeel werden op de eilanden, besloot Brian zich op te geven voor de selectiedag, en hij volgde de opleiding tot Beach Lifeguard. Het sloot mooi aan bij zijn studie aan het CIOS in Heerenveen. 

Brian: “Ik ben drie volle seizoenen lifeguard geweest op Vlieland, en daarna heb ik twee zomers invalbeurten gedraaid. Op Vlieland zijn twee lifeguardposten. Ze verschillen van de andere posten doordat er geen auto’s en waterscooters zijn. We doen alles met rescueboards.”

Strandwacht Brian List, Lifeguard, sportieve vakantiebaan, werken op Vlieland

Geweldig vakantiewerk

Brian vindt het lifeguarden geweldig vakantiewerk. “Je bent de hele dag actief op het strand en je bent met mensen bezig. ’s Morgens verkennen we het strand en de zee en schatten we in hoe de stroom loopt en waar er eventueel muien zijn. Dan bakenen we het veilige zwemgebied af. Van 11.00 tot 17.00 uur zijn de lifeguardposten paraat. Je werkt samen in een kleine, hechte ploeg. Dat teamwork schept een sterke band die je nooit meer vergeet. We hebben veel contact met de badgasten; je geeft onder andere uitleg over de betekenis van de vlaggen en wijst ze op de risico’s van de zee. Communicatie is dus een belangrijk onderdeel van het werken op het strand.” Hij vervolgt: “Dat geldt ook voor het inschatten van risico’s. Ze zeggen daarom wel eens: ‘een goede lifeguard wordt niet nat’. Daar zit wel een kern van waarheid in, als je problemen voor weet te zijn, doe je het goed.”

Strandwacht Brian List, Lifeguard, sportieve vakantiebaan, werken op Vlieland

Discipline

Na zijn CIOS volgde Brian nog een opleiding metaalbewerking en ging hij aan de slag als vrachtwagenmonteur. Hij past nieuwe vrachtwagens aan naar specifieke wensen van de klant. “Ook in dat werk schat ik risico’s in en let ik op veiligheidsaspecten. Bijvoorbeeld of iemand wel een veiligheidsbril opzet bij het slijpen. De discipline is een overeenkomst tussen werk en lifeguarden.”
Eind 2020 veranderde Brian van werk: hij werd aangenomen als mecanicien voor een semi-fabrieksteam van Yamaha voor het motorcrossen. Een droombaan die echter niet te combineren is met het lifeguarden in de zomer.

Het maakt duidelijk dat nieuwe lifeguards altijd nodig zijn. Brian kan het iedereen die het overweegt aanbevelen. “Een fantastische ervaring”, zegt hij enthousiast, maar voegt er aan toe: “je moet wel fit zijn en er wat voor willen doen. Je moet de hele zomer blijven trainen, zodat je kunt blijven voldoen aan de verwachting die mensen van je hebben.”

Auteur: KNRM
Locatie: IJmuiden
Datum: 18 februari 2021