'WIJ KUNNEN KOMEN WAAR NIEMAND KAN KOMEN!'

‘Wij kunnen komen waar niemand kan komen!’

KHV, Kusthulpverleningsvoertuig, Strandambulance, Noordwijk aan Zee, KNRM, KNRM Noordwijk

‘Wij kunnen komen waar niemand kan komen!’

Enthousiast vertelt de bemanning van KNRM Noordwijk over de meerwaarde van het kusthulpverleningsvoertuig (KHV). Veel inzetten van het KHV maken een echt verschil. Zo ook een reanimatie met goede afloop eerder dit jaar.

De impact van de actie wordt door het slachtoffer in kwestie op Facebook doordringend verwoord: “De mannen van KNRM Noordwijk hebben mede bijgedragen aan de tweede kans die ik heb gekregen. Mijn eeuwige dank gaat naar mijn redders…” De mannen knikken bij het lezen van dat bericht, maar bij de melding konden schipper Michael Kooimans en ‘zijn’ mannen onmogelijk bevroeden dat het zó ernstig was. Aanvankelijk zou het gaan om een onwelwording. Ter plaatse aangekomen bleek dat er gereanimeerd moest worden. Met uiteindelijk een goede afloop, mede vanwege een uitstekende samenwerking tussen de redders en ambulancemedewerkers. Kooimans: “Ons kusthulpverleningsvoertuig is een essentieel verlengstuk van de hulpverleningsketen. Wij kunnen op plekken komen waar geen enkel ander voertuig een (liggende) patiënt kan op- en weghalen.” De bemanningsleden onderstrepen deze stelling met recente voorbeelden op het ruiter- en mountainbikeparcours bij Noordwijk. “Zoals die meneer met gebroken nekwervels. Het ambulancepersoneel was bij dat ernstige ongeval geweldig blij met het stabiele, glijdende transport in onze KHV”, vertelt Rik Admiraal.

Meerwaarde

KNRM Noordwijk krijgt vaker alarm voor de KHV dan voor de reddingboot. “Maar de meerwaarde is zeker niet alleen numeriek”, stelt Kooimans. “Het gaat vaak om ernstige incidenten met gewonden waarbij de meerwaarde dus automatisch groot is.” Een meerwaarde voor de slachtoffers en voor de ketenpartners, maar ook voor het reddingstation zelf. “Voor dit soort acties ben je KNRM’er geworden. En de vele inzetten van het KHV houden ons getraind, óók voor medische ondersteuning met de reddingboot.”

KHV

Het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) rijdt met de bootwagen mee voor een veilige doorgang richting het strand en om te assisteren vanaf het strand. Bij grote zoekacties zoekt het KHV mee langs de waterlijn.

In actie

Daarnaast komt een KHV vaak in actie bij het assisteren van de ambulance bij gewondentransporten, voor dieren, voor zoekacties naar kiters en surfers en het lostrekken van voertuigen.

Auteur: KNRM
Locatie: Noordwijk aan Zee
Datum: 25 november 2021