‘Ik had in deze helse omstandigheden mijn verlies moeten nemen’

‘Ik had in deze helse omstandigheden mijn verlies moeten nemen’

redding, KNRM, reddingmaatschappij, kiten, kitesurfen, kitesurfer

‘Ik had in deze helse omstandigheden mijn verlies moeten nemen’

Door de harde wind en stroming was kitesurfer Aart van der Steen (54) honderden meters verwijderd van de plek waar hij in zee was gegaan. Een metershoge golf overspoelde hem, maar hij wist toch op het strand te komen. Daar ging het mis. “Loop ik the walk of shame terug zoals kitesurfers dat noemen, of ga ik in mijn eentje het water weer in? Ik koos voor het laatste en dat is dom geweest.”

De oud-windsurfer uit Den Haag bevindt zich ’s middags rond een uur of 4 met zo’n twintig kiters aan de noordkant van het Noorderstrand. Hier liggen geen strekdammen en kunnen kitesurfers met aanlandige wind flinke afstand maken. De harde wind uit het zuidwesten van zo’n 40 knopen staat parallel aan de kust, sideshore in kiters-termen. Aart hoort dat het best heftig is op zee, maar ook spectaculair. “Dus dan ga je, ondanks dat ik nog geen jaar ervaring met kitesurfen had. Ik neem altijd alle voorzorgsmaatregelen. Ik ga nooit alleen het water in, activeer altijd de KNRM Helpt app, draag een klein impact vest en heb een knalgele rescue tube bij me. Dat is mijn redding geweest.”

Overspoeld

In verhouding tot zijn ervaring gaat het best goed. “Tot een golf van wel 2,5 meter recht voor mij breekt en mij vermorzelt. Gelukkig was mijn kite nog in de lucht, maar mijn board lag zo’n 100 meter benedenwinds. Door te bodydraggen (je door het water laten trekken door de kite) bereik ik mijn board. Ik vaar naar de kant en zie dat ik honderden meters noordelijk ben afgedreven. Wat nu? Loop ik the walk of shame over het strand terug of probeer ik via een diepe kruissteek op het water, schuin tegen de wind in, terug te kruisen? Ik koos het laatste, terwijl ik in deze helse omstandigheden mijn verlies had moeten nemen. Een enorme golf overspoelde mij en ik eindigde zo’n 400 meter uit de kant met een gecrashte kite. Ik heb mijn rescue tube geactiveerd om drijfvermogen en zichtbaarheid te creëren. Thuis had ik meerdere self rescue filmpjes gekeken, dus ik wist dat ik door de touwen om de bar te wikkelen bij de kite kon komen. Ik ben op de kite gaan liggen en heb via de KNRM Helpt app alarm geslagen.”

De redding

Een operator van het KNRM Helpt Assistentie Centrum vertelt dat er al iemand als vermist is opgegeven. “Mooi, dacht ik. Op het strand zag ik een politieauto met mij meerijden, terwijl ik verder naar het noorden werd geblazen. Ze hadden mijn gele tube gezien. Later kwam daar een kusthulpverleningsvoertuig bij. Toen zag ik de reddingboot, maar op 200 meter draaiden ze ineens om. Ik ben meteen met mijn tube gaan zwaaien, en ze zagen me. Ze waren omgekeerd, omdat ze op de radio hoorden dat de vermiste kitesurfer was aangetroffen. Dat bleek dus iemand anders te zijn.”
De KNRM’ers haalden Aart aan boord en ontfermden zich over hem. “Ik voelde me heel klein, bijna schuldig dat mij dit was overkomen. Maar dat gevoel gaven zij mij niet. Naar mijn gevoel hebben we een uur teruggevaren naar de haven. In het boothuis zeiden ze blij te zijn dat ik zo goed voorbereid was, zodat ze mij konden traceren. Ik was alleen maar blij dat deze helden mij zijn komen halen.”

Veiligheid

Na dit incident heeft Aart zijn vinger opgestoken toen de functie van veiligheidscommissaris bij Kust Zeil Vereniging Scheveningen vrijkwam. “Als ervaringsdeskundige kan ik goed overbrengen hoe belangrijk het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen is. En dat je soms je verlies moet nemen en the walk of shame moet afleggen.”

KNRM Helpt app

De KNRM Helpt app bevat veel informatie en mogelijkheden om goed voorbereid het water op te gaan. Daarnaast kun je via de app direct hulp vragen aan het KNRM Helpt Assistentie Centrum als er problemen zijn. Ben je in nood? Dan kan via de rode/oranje belknop direct het Kustwachtcentrum gealarmeerd worden.

Auteur: KNRM
Locatie
Datum: 23 december 2021