pers | reddingstations | webshop | mijnknrm | contact

Logo Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
Word donateur

U bevindt zich hier: homewaar wij zijnreddingstationsneeltje jans > reddingrapporten 

Reddingen Neeltje Jans

Ieder jaar rukt de bemanning van station Neeltje Jans 80 tot 120 keer uit voor mensen in nood. Regelmatig schrijven we hier over ons werk.

Ondanks onze vrijwillige inzet is redden kostbaar. De KNRM rekent daarom op uw steun. Lees meer over wat u kunt doen: 

Ik steun de KNRM

Reddingrapporten

Vrachtschip gezonken op zee

Neeltje Jans, 5 december 2012

Om 19.29 uur vanavond kwam bij de bemanning van diverse KNRM stations een alarmerende melding binnen: ‘vessel sinking’. 3 grote reddingschepen zijn ingezet om de bemanning van het schip in nood te traceren en in veiligheid te brengen.

De Koopmansdank, de Antoinette (Stellendam) en de Zeemanshoop (Breskens) hebben middels zoekslagen het incidentgebied, circa 50 mijl uit de kust ter hoogte van Goedereede, afgezocht naar drenkelingen. Naast de KNRM schepen zijn de patrouillevaartuigen Groningen en Friesland van de Koninklijke Marine ter plaatse. De coördinatie van de actie op zee is in handen van de Friesland. Vanuit de lucht was er ondersteuning van SAR helikopters en een vliegtuig van de Kustwacht. Ook diverse schepen die zich al in de omgeving bevonden, hielpen bij de zoekactie. De duisternis gecombineerd met de krachtige wind (6 - 8 beaufort) en daardoor hoge golven bemoeilijken het zoeken.

Het snel gezonken schip is de Baltic Ace, een 150 meter lang autovrachtschip met naar verluid 24 opvarenden. De averij is ontstaan door een aanvaring met een containervrachtschip, de Corvus J. De meeste opvarenden zouden zich in veiligheid gebracht hebben middels reddingvlotten, ook zijn er nog vermisten. De overlevenden zijn in veiligheid gebracht door de snel aanwezige SAR helikopters. Reddingboot Antoinette heeft een overleden slachtoffer geborgen. Ronddrijvende reddingsboeien, vlotten, veiligheidsvesten en overlevingspakken zijn uit het water gehaald om de veiligheid voor de overige scheepvaart te kunnen waarborgen. Mogelijk bevinden enkele slachtoffers zich nog in het gezonken schip.

Om omstreeks 2 uur in de nacht van 5 op 6 december heeft de Kustwacht de zoekactie beëindigd. De bemanning van de Koopmansdank was ruim anderhalf uur later terug op het station. In de ochtend van 6 december zijn de Jeanine Parqui (Hoek van Holland) en de Christien (tijdelijk in Scheveningen) door de Kustwacht opgeroepen om bij daglicht verder te zoeken naar slachtoffers van de ramp. 

De Koopmansdank is kort voor 12 uur opgeroepen om een nog ronddrijvende vrije val boot afkomstig van de Baltic Ace veilig te stellen. Een toevallig aanwezige cameraploeg maakte daarvan een filmpje. De vrije val boot werd uiteindelijk om 20 mijl uit de kust getraceerd en is teruggesleept naar de haven van Neeltje Jans. Reddingboot Uly (Westkapelle) heeft een tweede vrije val boot weggesleept naar de haven van Vlissingen. De bemanning van KNRM Neeltje Jans kon om 19.15 uur weer naar huis.  

Klik op een foto voor de vergroting<< meer reddingrapporten van Neeltje Jans
Print deze pagina

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNRM; Meld u aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.Agenda

»Kerstarrangement Visserijmuseum
Breskens, 28 december 2014
 

»Boot Holland
Leeuwarden, 6 - 11 februari 2015
 

»Hiswa Amsterdam Boat Show
Amsterdam, 11 - 15 maart 2015
 

»NLDoet KNRM Blaricum
Blaricum, 21 maart 2015
 

Alle activiteiten »

Steun ons

Donaties
Acties
Reddingwinkel
Loffelijke initiatieven
Nalatenschappen
Bedrijfssponsoring
Geef tijd

Waar wij zijn

Reddingstations
Lifeguardposten
Evenementen
Reddingmusea
Links
Reddingbootdag

Wie wij zijn

Vrijwilligers
Redder aan het werk
Beroepsorganisatie
Organisatievorm
Samenwerkingspartners
Historie

Wat wij doen

Redden en helpen
Radio Medische Dienst
Patientenvervoer
Fondsenwerven
Achteraf
Jaarverslag
Reddingwinkel

Jonge redders

Aanmelden
Spreekbeurt
Redder worden
Spelletjes
Prijsvraag

KNRM

Haringkade 2
1976 CP IJmuiden
Tel.: 0255 548454

    

Home | Sitemap | Privacy Statement | Disclaimer

KNRM | Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij