pers | reddingstations | webshop | mijnknrm | contact

KNRM Header
Word donateur

U bevindt zich hier: home > nieuws 

KNRM op Twitter

In memoriam Pim Korver

IJmuiden, 8 december 2012

Donderdag 6 december overleed Pim Korver, cameraman, fotograaf en vriend van de KNRM. Hij laat duizenden uren film na over de maritieme geschiedenis van Nederland. Zijn inzet voor de KNRM is onvergetelijk.

Pim Korver is sinds 1963, toen hij zijn eigen filmproductiebedrijf startte, nauw verbonden geweest aan de Redding Maatschappij. Zijn specialisatie als cameraman op zee kwam goed van pas. Evenals zijn goede contacten met de media en televisie.

De eerste grote film die hij maakte over het reddingwezen in Nederland was “Niet om roem te oogsten”, in opdracht van de NOS naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de toen nog twee reddingmaatschappijen in Nederland. Hij reisde daarvoor langs verschillende reddingstations, filmde het werk en leerde zo de bemanningsleden van de reddingboten kennen.

Sindsdien verzamelde hij alle bijzondere momenten in de reddinggeschiedenis. Meestal zonder opdracht, maar altijd met het oog op nieuwe documentaires die over het reddingwerk te maken waren. Er volgden talloze korte films, filmfragmenten, beeldreportages, interviews, instructiefilms en complete documentaires. Eerst nog op traditionele 35 en 16 mm film, later op video en digitale beelddragers. Bijgestaan door zijn familie, die in het bedrijf meewerkte.

Naarmate Pim vaker op reddingboten en reddingstations aanwezig was, leerden de redders hem (en zijn familie) kennen als een betrokken vriend van de KNRM. Zo groeide de klantrelatie uit tot een vriendschapsrelatie. Geen gebeurtenis ging voorbij of Pim legde het vast op film en foto. Van elke doop van een nieuwe reddingboot maakte Pim een filmdocument. Voor het archief en voor de familie die de reddingboot schonk of doopte.

Door de ogen van Pim kreeg de kijker een beeld van het reddingwerk op zee, dat vrijwel altijd buiten het zichtveld van publiek wordt uitgevoerd. De kwaliteit van het filmwerk op zee was, door de zeebenen van Pim, dan ook onovertroffen. Mede daardoor kon de KNRM haar werving van nieuwe donateurs kracht bijzetten. De spectaculaire en soms emotionele beelden konden in seconden vertellen wat niet in woorden is uit te drukken. Zo lang hij een camera kon dragen heeft hij de laatste jaren vanuit Lauwersoog het wel en wee van de KNRM vastgelegd. Voor al zijn verdiensten is hij door de KNRM onderscheiden met de zilveren legmedaille.

Namens iedereen bij de KNRM wensen wij zijn familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

(Bij de foto's: Pim filmde ook bijna elke reddingbootdoop of opening van een boothuis. Zoals de doop van de reddingboot Anna Margaretha op Ameland in 2004 (boven). Op de meeste foto's van een filmende Pim zie je hem op de rug, zoals hier bij de kantelproef van de reddingboot Antoinette. Het was bijna onmogelijk om hem filmend in het gezicht te kunnen fotograferen, want dan stond je in zijn beeld.....).


 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNRM; Meld u aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.Agenda

Kerstarrangement Visserijmuseum
Breskens, 28 december 2014
 

Boot Holland
Leeuwarden, 6 - 11 februari 2015
 

Hiswa Amsterdam Boat Show
Amsterdam, 11 - 15 maart 2015
 

NLDoet KNRM Blaricum
Blaricum, 21 maart 2015
 

Alle activiteiten

Steun ons

Donaties
Acties
Reddingwinkel
Loffelijke initiatieven
Nalatenschappen
Bedrijfssponsoring
Geef tijd

Waar wij zijn

Reddingstations
Lifeguardposten
Evenementen
Reddingmusea
Links
Reddingbootdag

Wie wij zijn

Vrijwilligers
Redder aan het werk
Beroepsorganisatie
Organisatievorm
Samenwerkingspartners
Historie

Wat wij doen

Redden en helpen
Radio Medische Dienst
Patientenvervoer
Fondsenwerven
Achteraf
Jaarverslag
Reddingwinkel

Jonge redders

Aanmelden
Spreekbeurt
Redder worden
Spelletjes
Prijsvraag

KNRM

Haringkade 2
1976 CP IJmuiden
Tel.: 0255 548454

    

Home | Sitemap | Privacy Statement | Disclaimer