pers | reddingstations | webshop | mijnknrm | contact

KNRM Header
Word donateur

U bevindt zich hier: home > nieuws 

KNRM op Twitter

Aanvaring op Noordzee nabij Noord Hinder

Den Helder, 5-6 december 2012

Er heeft een aanvaring plaatsgevonden tussen twee zeeschepen op de Noordzee, ter hoogte van de Noord Hinder op ongeveer 65 kilometer west van Goeree. Drie reddingboten van de KNRM zijn uitgevaren. Onderstaand de berichtgeving in chronologische volgorde.

De zoekactie naar de zes vermiste personen van het schip de Baltic Ace is om 16.30 uur bij het invallen van de duisternis gestaakt. Er is geen hoop meer dat nog overlevenden zullen worden aangetroffen. Morgen zal de zoekactie niet hervat worden. Wel wordt radioverkeer uitgezonden waarin de passerende scheepvaart wordt verzocht scherp uit te kijken en bijzonderheden te melden aan het Kustwachtcentrum. Verder wordt het gebied meegenomen in de reguliere patrouillevluchten die Kustwachteenheden dagelijks op en boven de Noordzee uitvoeren.
(tekst Kustwacht Info 7 - 6 december 17:00 uur)

Rond 11.45 uur heeft de Belgische helikopter een stoffelijk overschot aan boord genomen en zal deze naar Rotterdam airport vervoeren. De Arca blijft ter plaatse om het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden. De Frans Naerebout legt wrakboeien zodat de overige scheepvaart om het wrak heen vaart. De zoektocht wordt voorlopig voortgezet met twee schepen van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij en de vliegende middelen van België en Nederland, waarschijnlijk tot zonsondergang.
(tekst Kustwacht Info 6 - 6 december 13:00 uur)

Hedenochtend is er opnieuw een zoekactie gestart naar de vermiste bemanningsleden van de Baltic Ace, die gisteravond gezonken is, 65 kilometer west van Goeree. Het Kustwachtvliegtuig, en een defensiehelikopter zijn wederom aan het zoeken. Tevens zijn 2 reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij van Scheveningen en Hoek van Holland onderweg.
(tekst Kustwacht Info 5 - 6 december 08:30 uur)

Om 02.00 uur is besloten de zoekactie naar de zeven vermiste bemanningsleden van de Baltic Ace te stoppen voor de nacht. Dit schip kwam gisteravond in aanvaring met een containerschip en is vrij snel daarna gezonken. Aan boord waren 24 opvarenden, waarvan er 13 zijn gered. Verder werden vier stoffelijke overschotten geborgen. Aan de zoekactie werd deelgenomen door drie reddingboten van de KNRM, twee marinevaartuigen, vier helikopters, het Kustwachtvliegtuig en diverse schepen die in de buurt waren van de plaats van de aanvaring. De twee marineschepen Hr.Ms. ‘Friesland’ en Hr.Ms. ‘Groningen’ blijven ter plaatse. Bij daglicht zal worden besloten of er opnieuw gezocht gaat worden.
(tekst Kustwacht Info 4 - 6 december 03:00 uur)

De stand van zaken rond de aanvaring tussen de Baltic Ace en de Corvus J is als volgt. Vrij kort na de aanvaring is de autocarrier Baltic Ace gezonken. Van de 24 opvarenden van dat schip zijn 13 personen gered en overgebracht naar Rotterdam en Oostende. Een aantal lijden aan onderkoeling en zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam. Op dit moment zijn 3  stoffelijke overschotten geborgen door de Belgische reddinghelikopter en 1 stoffelijk overschot door een van de reddingboten. Er worden nog 8 personen vermist. Diverse schepen en helikopters zoeken het gebied rond de aanvaring af.
(tekst Kustwacht Info 3 - 6 december 00:30 uur)

Het autovrachtschip Baltic Ace dat vanavond nabij Noord Hinder in aanvaring kwam met het containerschip Corvus J is gezonken. De 24 opvarenden zijn in een aantal reddingvlotten gegaan. De NHV helikopter en de Belgische helikopter zijn ter plaatse en hebben inmiddels 11 personen aan boord genomen. 2 personen zijn door omliggende schepen aan boord genomen. 4 gewonde personen worden overgebracht naar het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. 7 personen worden naar de vliegbasis Koksijde nabij Oostende gebracht. De offshore reddinghelikopter zoekt het gebied af met infrarood apparatuur.

Verder zijn ter plaatse of onderweg:
3 reddingboten van de KNRM
Hr.Ms. Friesland en Hr.Ms. Groningen van de Koninklijke Marine
Diverse vissers- loods- en koopvaardijschepen
1 Defensie helikopter van NHV
1 Belgische reddinghelikopter
1 offshore redding helikopter

De ‘Baltic Ace’ was onderweg van Zeebrugge naar Kotka (Finland)
De ‘Corcus J’ was onderweg van Grangemouth (UK) naar Antwerpen
(tekst Kustwacht Info 2  -  5 december 22:30 uur)

Om 19.20 uur ontving het Kustwachtcentrum Den Helder van het onder de vlag van de Bahama’s varende autocarrier ‘Baltic Ace’ dat het in aanvaring was gekomen met het containerschip ‘Corvus J’. Het schip dat onder de vlag van Cyprus vaart, meldde tevens dat het water maakte en zinkende was. Aan boord waren 24 opvarenden.

Door het Kustwachtcentrum zijn direct de reddingboten van de stations Neeltje Jans, Stellendam en Breskens van de KNRM gealarmeerd, alsmede een helikopter van Defensie (NHV), de offshore redding helikopter en een Belgische helikopter.Verder melden een aantal in de buurt varende schepen dat ze naar de plaats van het ongeval onderweg zijn, waaronder het marinevaartuig ‘Friesland’.

Er zijn vier reddingvlotten gesignaleerd en de NHV helikopter en de Belgische helikopter zijn bezig met het ophijsen van opvarenden. De eersten 8 worden naar het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Op www.marinetraffic.com zijn de schepen te volgen.

(tekst: Kustwacht info 1 met aanvullingen 21.30 uur)

Eerste 2 foto KNRM Breskens en twee meest rechtse beelden van de HMS Friesland met Infrarood camera

schade Corvus J schade Corvus J Infrarood zoekactie Infrarood Hoist
Klik op een foto voor de vergroting

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNRM; Meld u aan voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.Agenda

Kerstarrangement Visserijmuseum
Breskens, 28 december 2014
 

Boot Holland
Leeuwarden, 6 - 11 februari 2015
 

Hiswa Amsterdam Boat Show
Amsterdam, 11 - 15 maart 2015
 

NLDoet KNRM Blaricum
Blaricum, 21 maart 2015
 

Alle activiteiten

Steun ons

Donaties
Acties
Reddingwinkel
Loffelijke initiatieven
Nalatenschappen
Bedrijfssponsoring
Geef tijd

Waar wij zijn

Reddingstations
Lifeguardposten
Evenementen
Reddingmusea
Links
Reddingbootdag

Wie wij zijn

Vrijwilligers
Redder aan het werk
Beroepsorganisatie
Organisatievorm
Samenwerkingspartners
Historie

Wat wij doen

Redden en helpen
Radio Medische Dienst
Patientenvervoer
Fondsenwerven
Achteraf
Jaarverslag
Reddingwinkel

Jonge redders

Aanmelden
Spreekbeurt
Redder worden
Spelletjes
Prijsvraag

KNRM

Haringkade 2
1976 CP IJmuiden
Tel.: 0255 548454

    

Home | Sitemap | Privacy Statement | Disclaimer