Skip to main content

Goed voorbereid het water op

Veiligheid door preventie

Wij maken watersporters graag bewust van hun gedrag op en bij het water. Iedereen weet bijvoorbeeld dat een reddingsvest helpt om te blijven drijven en toch draagt hooguit 25 procent uit veiligheid een reddingsvest. En hoe maak je kinderen waterveilig?

Ook als je gaat zwemmen vanaf het strand is het goed om je bewust te zijn van de gevaren. De KNRM heeft voor elke doelgroep handige tips die ellende kunnen voorkomen. Op deze pagina kun je lezen wat veel voorkomende ongelukken zijn en welke voorzorgmaatregelen echt belangrijk zijn.

Veilig uit, veilig thuis

Door voorlichting en bewustmaking willen we voorkomen dat waterrecreanten te maken krijgen met verdrinking, verwonding, materiaalschade of andere nare zaken.
Problemen op het water ontstaan in veel gevallen ook door het (onbewuste) gedrag van de watersporter zelf. Als de watersporter zich bewust is van de gevaren en risico’s die een bepaald gedrag met zich meebrengt, zal hij of zij dat voortaan waarschijnlijk anders doen. In ons preventieprogramma Veilig uit, veilig thuis richten we ons op verschillende doelgroepen. Dat doen we niet alleen, maar met een groot aantal samenwerkingspartners.  

Veiligheidstips

Laat je niet verrassen! Het water is onvoorspelbaar en verandert zomaar van je beste vriend in je grootste vijand … Natuurlijk kun je altijd rekenen op de redders van de KNRM. Maar met een goede voorbereiding kun je ook veel problemen voorkomen. Word jij liever niet verrast? Download dan direct onze 10 tips.

De gratis knrm helpt app

De KNRM reist met je mee! Veiligheid op het water begint met een goede voorbereiding van je vaartocht. De KNRM Helpt app helpt je daarbij. Download onze gratis app KNRM Helpt op voor IOS en Android. Registreer je vaartuig en maak vervolgens vaarplannen in de app. Gebruik daarvoor de vaarkaart en check de weersverwachting en de haveninformatie. Op het water kun je via de app binnen enkele seconden een noodoproep of een assistentieverzoek doen als het toch nog misgaat. Veilig uit, veilig thuis! Onze preventietips zijn bedoeld voor alle waterliefhebbers: zeilers, surfers, motorbootvaarders, duikers en strandbezoekers. 

Zes veel voorkomende ongelukken

Klik op de oorzaken voor extra informatie en tips om vermijdbare oorzaken te voorkomen.

Veiligheidstraining door STC

Als zeezeiler of watersporter ben je op open zee of ruim binnenwater bij calamiteiten in eerste instantie op jezelf aangewezen. Hoe bestrijd je brand aan boord en welke overlevingstechnieken pas je toe in geval van nood? Dat leer je tijdens de veiligheidstraining die wij speciaal voor deze doelgroepen aanbieden. 

De training wordt verzorgd door het trainingscentrum STC dat gespecialiseerd is in emergency response-trainingen voor medewerkers uit de offshore en maritieme sector. Dit trainingscentrum zorgt ervoor dat iedereen die op zee werkt weer veilig thuiskomt. De training bevat onder meer brandbestrijding, kapseis-oefening, overlevingstechnieken en eerste hulp aan boord. De training duurt een dag en is bestemd voor groepen. 

Trainingslocatie

Het STC opleidingscentrum is gevestigd in Heijplaat, in het hart van de haven van Rotterdam. Het is ingericht op het trainen in extreme omstandigheden en heeft ruime faciliteiten. In het overdekte golfslagbad kan met ventilatoren en sproeiers een storm met windkracht 8 worden nagebootst, compleet met slagregens en golven van anderhalve meter. Daarnaast kunnen nog meer extreme omstandigheden en noodsituaties worden gecreëerd. 

Lezingen

Boek een KNRM lezing

Het programma kan ’s morgens, ’s middags of ’s avonds worden uitgevoerd, zowel door de week als in het weekend. De benodigde tijd inclusief pauze is ongeveer twee uur, waarbij een half uur tevoren apparatuur wordt opgesteld.

Onderwerpen

Het programma van de lezing kan naar eigen behoefte worden ingevuld. Wil je alles weten over hoe de Redding Maatschappij in elkaar steekt en hoe we het reddingwerk op zee doen? Of heb je behoefte aan een meer instructieve avond over bijvoorbeeld veiligheid en preventie?

Lees onze verhalen en tips

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.