Wij zwemmen tussen de vlaggen

Wij zwemmen tussen de vlaggen

24 augustus 2020
IJmuiden

Wat hebben Bondi Beach en de stranden van de Friese Waddeneilanden gemeen? Op beide stranden vindt strandbewaking plaats in een afgezet en veilig zwemgebied: tussen de vlaggen.
Het zwemmen tussen de vlaggen is volgens het internationale strandbewakingsysteem. En dat dit systeem voor een grotere veiligheid zorgt, is bewezen. Binnen het afgezette zwemgebied verdrinken minder mensen en de kans op een geslaagde reanimatie is groter. En doordat wereldwijd deze strandbewakingsmethode wordt toegepast, is deze manier voor veel buitenlandse badgasten bekend.

Bekijk de video hier:

{youtube Hq1C0BA_6os}

De KNRM Lifeguards maken gebruik van zonebewaking, het “Zwem tussen de vlaggen’’. De KNRM werkt al 10 jaar volgens deze internationale strandbewakingsmethode op 10 stranden op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Vaststellen zwemzones

Aan het begin van de stranddag starten de lifeguards met een risico-inventarisatie. Onderdeel hiervan is het beoordelen van de zee en het herkennen van muistromen. Op de meest geschikte plek worden twee rood/gele vlaggen aan de waterlijn geplaatst. Dit gebied kan variëren in grootte, dit is afhankelijk van aantal strandgasten, aantal lifeguards en beschikbare ruimte tussen de muien. Bij grotere drukte worden er meerdere zwemzones afgebakend en wanneer het rustig is op het strand zijn er minder zwemzones nodig.

Binnen de zwemzone zitten geen muien. Ontstaat er wel een mui, dan wordt de zwemzone verplaatst.

Permanent toezicht

Na het uitzetten van de zwemzone houdt in ieder geval één lifeguard permanent toezicht aan de waterlijn op de zwemmers binnen deze zone. Dit doet de lifeguard staande aan de waterlijn of vanaf een hoger punt, zoals op een lifeguard-stoel of -auto. Om de 20 minuten wordt gewisseld van toezichthouder. De zwemzone is nooit zonder toezicht als er mensen in het water zijn. Ook vanuit de lifeguard-post op het strand houdt minimaal één lifeguard toezicht.

Mensen die het zwemvak uitdrijven/zwemmen worden teruggeroepen. Mensen die buiten het zwemvak te water willen gaan worden verzocht tussen de vlaggen te gaan. Gaat er buiten de zwemzone iets mis, dan gaan de KNRM Lifeguards daar ook naartoe. Binnen de zwemzone moet een lifeguard binnen 3 minuten aanwezig kunnen zijn.

Met minder lifeguards efficiënter werken

De KNRM werkt met betaalde lifeguards. Daarmee kunnen we de garantie geven dat er altijd voldoende gekwalificeerde lifeguards aanwezig zijn. Ook op dagen met minder mooi weer en minder badgasten op het strand, zijn de KNRM lifeguards aanwezig om het strand te bewaken.

De KNRM gebruikt diverse vormen van informatievoorziening om het zwemvak en de verschillende vlaggen onder de aandacht te brengen. Onder andere door gebruik van de website knrm.nl/strandinfo en strandbogen waar strandbezoekers onderdoor lopen. Deze bogen zijn voorzien van informatieborden met informatie over de betekenis van de vlaggen en de strandbewaking tussen de vlaggen. Strandgasten lopen er letterlijk onderdoor wanneer zij naar het strand gaan.

Internationale studies wijzen uit dat er minder verdrinkingen plaatsvinden binnen de zwemvakken.

2020 drukste zomer tot nu toe

De KNRM Lifeguards werken preventief om een daadwerkelijke redding te voorkomen. Het valt op dat er dit jaar vele malen meer preventief moet worden opgetreden om mensen uit een gevaarlijke stroming weg te sturen naar een veilig zwemgebied.

Vakantiebaan op slippers?

Wil jij in de zomer van 2021 lifeguard worden bij de KNRM en het belangrijke en mooie werk bij de lifeguards combineren met vakantie vieren én geld verdienen? De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) biedt jou het mooiste vakantiewerk op de Waddeneilanden als lifeguard, inclusief verblijf! Vraag het digitale informatiepakket aan of meld je aan voor het sollicitatietraject via www.knrm.nl/lifeguards

Feiten en cijfers KNRM Lifeguards 2019

878 hulpverleningen op de stranden van de Friese Waddeneilanden, door 80 KNRM Lifeguards. 10 KNRM-lifeguardposten zijn bemand in de van eind juni tot en met half september op de stranden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Tijdens de zomervakantie houden de lifeguards toezicht aan de waterlijn in een met vlaggen gemarkeerd zwemgebied. Daarbuiten is geen continu toezicht, maar kunnen lifeguards wel optreden als dat nodig is. Ze beschikken daarvoor over een voertuig, reddingwaterscooter, rescue-surfplank, een AED en EHBO-materiaal. Wanneer het nodig is, wordt assistentie gevraagd van de reddingboten van de KNRM.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij