Vaarwel Jaap!

Vaarwel Jaap!

29 mei 2020

Donderdag hebben tientallen (oud)collega’s op indrukwekkende wijze afscheid genomen van voormalig beroepsschipper Jaap Pronk. Op de boulevard van Scheveningen vormden vrijwilligers uit den lande, beroepspersoneel en oud-KNRM’ers een erehaag voor de rouwstoet, dit als onderdeel van een rondrit langs oud-Scheveningen, de vuurtoren, het boothuis en de beide havens van Scheveningen. Op het terrein van de KNRM had de bemanning van KNRM Scheveningen een eigen moment van afscheid. 

De uitvaart van Jaap Pronk was voor KNRM-begrippen een unicum. Ook aanwezigen die al heel lang voor de KNRM werkzaam zijn, konden zich niet herinneren zoiets ooit eerder te hebben meegemaakt. Het spontaan georganiseerde eerbetoon in Scheveningen, en de initiatieven op vele boothuizen de vlag halfstok te hangen, bewijst hoeveel waardering Jaap Pronk genoot binnen de hele Redding Maatschappij.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De KHV’s van Ter Heijde en Katwijk maakten deel uit van de erehaag, evenals voertuigen van de Haagse brandweer en van Reddingsbrigade Den Haag. Op zee en in de haven voeren de reddingboten van Scheveningen, Katwijk, Ter Heijde en Hoek van Holland met de rouwstoet mee op. De reddingboot Jan van Engelenburg – voorheen stationsboot van Scheveningen – was speciaal voor de gelegenheid naar Scheveningen overgevaren.

Jaap Pronk was ruim 40 jaar aan de KNRM verbonden. Officieel als helper aan de wal, opstapper, motordrijver, schipper en medewerker Operationele Dienst. Maar daarnaast ook officieus als mentor, leermeester en vraagbaak van kennis en kunde.

Gezien de huidige corona maatregelen is bij de erehaag een gepaste afstand gehouden onderling.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij