Skip to main content

KNRM Terschelling herdenkt verloren redders

Datum: dinsdag 26 oktober 2021 | Sectie: Terschelling West

Op 23 oktober 2021 herdacht de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij dat 100 jaar geleden tien redders op zee verdronken. De reddingboten Brandaris van West-Terschelling en President van Heel van Hoek van Holland kapseisden op 23 oktober 1921 in zware storm. Eerder dat jaar verdronken twee redders van het reddingstation Schiermonnikoog toen de roeireddingboot kapseisde op de terugweg van een vergeefse tocht naar een schip in nood. Slechts één bemanningslid overleefde deze rampen. Vier redders zijn op zee gebleven en nooit meer gevonden. Ook het wrak van de reddingboot Brandaris is nooit teruggevonden.

Laatste drama 40 jaar geleden
In de bijna 200 jaar dat de KNRM bestaat zijn 69 redders verdronken. Veertig jaar geleden, op 1 mei 1981, gebeurde dat voor het laatst, ook op Terschelling. Toen verdronk Jan Ruijg tijdens een zoektocht naar drie vermiste zeilers. Ook dat drama is herdacht.

Herdenking
Op Terschelling zijn op de KNRM-boothuizen gedenkplaten onthuld en bloemen op zee gelegd ter nagedachtenis aan alle verdronken redders op het eiland. In Hoek van Holland zijn kransen gelegd bij het monument ter ere van de omgekomen redders van Hoek van Holland. Op Schiermonnikoog zal de ramp in april 2022 worden herdacht.

Lees hier meer over deze rampen.

 

[youtube url="

" width="680" height="480" autoplay="yes"]

Terschelling West

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.