KNRM Traint met helikopter voor de kust van Noordwijk

KNRM Traint met helikopter voor de kust van Noordwijk

19 juli 2021

Maandagavond hield KNRM station Noordwijk voor de kust van Noordwijk een uitgebreide oefening met de Dauphin SAR (search and rescue) helikopter. De bemanning van de reddingboot van Noordwijk traint regelmatig met de SAR-helikopter om de onderlinge samenwerking tussen beide disciplines zo optimaal mogelijk te houden zodat alles bij echte noodsituaties vlekkeloos verloopt. De bemanning van de SAR-helikopter bestaat uit vier of vijf personen: een piloot, een copiloot, een hoist operator een reddend zwemmer. Afhankelijk van de situatie kan ook een verpleegkundige worden meegenomen.

Gedurende de oefening stond de onderlinge communicatie en samenwerking centraal.
De reddingboot Paul Johannes moest een vaste koers en vaart houden, zodat de hoist operator in de helikopter zijn kikker (reddend zwemmer aan de staalkabel onder de helikopter) op het achterdek van de reddingboot kon laten zakken. Zodra de kikker op het achterdek was geland kon de bemanning van de reddingboot omhoog worden opgehesen om even later weer naar het achterdek van de reddingboot af te dalen. Een risicovolle operatie die met uiterste precicie wordt uitgevoerd.

De bemanning van de reddingboot en SAR helikopter kijken terug op een leerzame en succesvolle samenwerking.

 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij